Старт разводки своей ПП на Квазар-F3.

DillerUA

Участник
Компоненти замовляю на Imrad.com.ua, kosmodrom.com.ua, radiodetali.com.ua. Це основні магазини. Імрад трішки дорожчий, зате сервіс на 5+. Космодром - золота середина. Радіодеталі - низькі ціни і постійно неактуальна інфа на сайті, але в деяких випадках виручав саме цей магазин. Крім них є ще багато інших, де купував деякі деталі. В Європі не замовляв ще, і чи є взагалі сенс? По великому рахунку, щоб дати відповідь на це питання, необхідно зібрати 2 однакові прилади з "європейських" та з "китайських" комплектуючих і порівняти їх роботу. По мікрухах можливо і є сенс заморочитися.

OlegD

Админ
Команда форуму
По мікрухах можливо і є сенс заморочитися.
на самом деле не всё так просто.... , как может показаться на первый взгляд.
Тема, правда, от Квазара-F3 как-то в сторону ушла, но вынужден констатировать, что часто и густо бывает так, что причину неисправность или плохую работу прибора гораздо более трудно установить не потому, что активный компонент имеет выходящие за установленные ТУ параметрами, но как раз-таки пассивный. Попробуй его потом отыщи. Натыкался на такое неоднократно.
P.S> Думаю, что на форуме стоит создать отдельный раздел по компонентам, их качеству, где и что лучше покупать и т.п. Так бы было лучше . Чуть позже так и сделаю.
Спасибо всем.

OlegD

Админ
Команда форуму
Доброго, Олег!
Так как, так как...я не подумывали ли Вы об внесении "незначительных корректировок"...?
Например по питанию передающей...быть может "доп.фильтрацию" добавить..."цепочку" например?
Есть предположение, что слишком "шумит" по питанию и сильно влияет на входную часть ?
Или так... , на всякий случай?

Yuri_Arta

Участник
Есть предположение, что слишком "шумит" по питанию и сильно влияет на входную часть ?
Или так... , на всякий случай?
Ну, перфекционизм от части, Вы же знаете). Так то Вы конечно сами можете глянуть что на Tx...и по шине в целом. Мне моим измерителем))...я про dso ослика)) по нормальному не глянуть)...сами понимаете "допуски/погрешности". Стаб бы иной "помог" от части. Там же эхх "некудышный"...вернее условно самый дешевенький/простой. Но...это ноги и прочее. Как то так... Может и другие гляну по возможности...

Вкладення

• IMG_20220221_071530.jpg
    IMG_20220221_071530.jpg
    177.3 Кб · Перегляди: 15
  • 111.jpg
    111.jpg
    489 Кб · Перегляди: 17

Cara

Модератор
Команда форуму
Слева на право, если так смотреть на плату.

Вкладення

• sketch-1645421265221.jpg
    sketch-1645421265221.jpg
    58.7 Кб · Перегляди: 10

OlegD

Админ
Команда форуму
Извините. Не правильно выразился. Отсчёт ножек ножек разъема шлейфа.
На будущее.... - первый вывод у разъёмов, микросхем, иных многовыводных электронных компонент помечается специальным маркером-ключом. В Вашем случае это треугольничек на изображении контуров разъёма на шелкографии. Это и есть 1я ножка разъёма, как ответил Вам @Cara . Потом всё просто - отсчёт слева направо. Микросхемы с двухсторонним и более расположением выводов на корпусе - против часовой стрелки по кругу ( тоже типа слева направо ).

Слева на право, если так смотреть на плату.
На будущее.... - первый вывод у разъёмов, микросхем, иных многовыводных электронных компонент помечается специальным маркером-ключом. В Вашем случае это треугольничек на изображении контуров разъёма на шелкографии. Это и есть 1я ножка разъёма, как ответил Вам @Cara . Потом всё просто - отсчёт слева направо. Микросхемы с двухсторонним и более расположением выводов на корпусе - против часовой стрелки по кругу ( тоже типа слева направо ).
Спасибо уже разобрался ) Утром понял что задал тупой вопрос. До самого дошло) Про отсчет микрух в курсе. Еще раз спасибо

DillerUA

Участник
Тим більше, дисплей ви можете встановити тільки в одне положення. Потреба в нумерації відпадає.

• Like
Реакції: Cara

OlegD

Админ
Команда форуму
Після дуже тривалої перерви вирішив відновити роботу над платою (точніше платами) Квазар-F3.
Саме так - платами! Бо остаточно вирішив, що для нормальної та якісної збірки їх не завадить зробити саме дві!
Одну для клавіатури та індикатора, а другу, власне – для приладу.
Буде щось ось таке...

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    72.2 Кб · Перегляди: 12
  • 1a.jpg
    1a.jpg
    108.1 Кб · Перегляди: 13
  • 2.jpg
    2.jpg
    130.8 Кб · Перегляди: 14
  • 3.jpg
    3.jpg
    101.7 Кб · Перегляди: 12

Yurik23

Новичок
Яким чином будете кріпити плату з кнопками і дісплеєм в корпусі ?У вас є тільки два нижні отвори, верхні закриті дісплеєм.
На двух слабовато,при натисканні на кнопки буде прогибатись.

OlegD

Админ
Команда форуму
Яким чином будете кріпити плату з кнопками і дісплеєм в корпусі ?У вас є тільки два нижні отвори, верхні закриті дісплеєм.
На двух слабовато,при натисканні на кнопки буде прогибатись.
Гарне питання. Яке я очикував. Більш того колись давно спорив з кимось із форумчан про те, що меньший за розміром корпус - не є кращим вибором. Але хтось тоді казав, що PL2943 - паганий , не модний, великий дуже, чепляється за кущері при пошуку і таке інше...
Хоча я спочатку робив плату під PL2943. Потім вирішив: "Ок, спробую G1910. Раз так просять користувачі ( хоча не всі звісно )".
Коли став "впихувати" все це в цей корпус зрозумів, що буде "жарко". До чого я це? А до того, що те , про що ви кажете і є платою за такий "бонус" як G1910. Хоча... Ви не зовсім праві. І ось чому.
Не знаю.., може Ви бачили зібрані прилади типу Фортуна-S, або інші у цьому корпусі з цим же дісплеєм...
То Ви не врахували те, що верхні вуха дісплею відрізаються взагалі. Таким чином відкриваються отвіри в друкованій платі для кріплення.
Так що все буде гаразд. Буде кріплення на 4х шурупах.
Дісплей буде кріпитися на 2х нижніх кліпсах.
Приблизьно ось так, як на світлині.

Вкладення

• 111.jpg
    111.jpg
    65.4 Кб · Перегляди: 10
Останнє редагування:

Yurik23

Новичок
З корпусом ви не помилились,я теж за 1910.Так прорахувати все потрібно з великою точністю,але вигляд потім буде набагато кращий чим в 2943.
А по кріпленню мені здається щоб відкрились отвори в платі прийдеться ще й обрізати дісплей по углах,а не тільки вуха. Ну це так,по фотці можу судити.

OlegD

Админ
Команда форуму
З корпусом ви не помилились,я теж за 1910.Так прорахувати все потрібно з великою точністю,але вигляд потім буде набагато кращий чим в 2943.
А по кріпленню мені здається щоб відкрились отвори в платі прийдеться ще й обрізати дісплей по углах,а не тільки вуха. Ну це так,по фотці можу судити.
😲 Дісплей обрізати? Сподіваюсь це просто жарт ?

Yurik23

Новичок
Я ці розміри сам не прораховував.Сто відсотків не скажу.Але якщо дивитись по фото,то навіть якщо ви відріжете верхні вуха(кріплення) дісплея,то все одно сам корпус дісплея перекриває верхні отвори в платі.Можливо помиляюсь.

Cara

Модератор
Команда форуму
Так, трохи перекриває.
Корпус доводиться трохи допилювати.
На дисплеї, потрібно тільки відкусити два верхні вуха. Більше нічого чіпати не треба.

Вкладення

• sketch-1655806251865.jpg
    sketch-1655806251865.jpg
    37.7 Кб · Перегляди: 5
Останнє редагування:

OlegD

Админ
Команда форуму
Ну що... Радий повідомити, що трасировку Quasar-F3 для корпусу G1910 закінчив.
Прилад, як і говорив раніше, буде на 2-х платах.
На першій розміщена клавіатура та індикатор, яка кріпиться на верхню, лицьову половину корпусу.
На другій платі розміщений, власне, сам прилад (інша частина схеми).
Плати з'єднуються між собою гнучким 16-контактним шлейфом за допомогою FFC-роз'ємів.

З особливостей конкретно цієї реалізації...

1. Застосовано підсилювач Тх на ТС4420.
2. Резистор(и), що задають струм і являються демпфером складаються з декількох паралельно з'єднаних SMD-резисторів (для більш гнучкої добірки та більшої потужності), а також одного ТНТ-резистора 0.5W. Можна буде запаювати на вибір. Що є, те й паяємо.
3. Модуль ФМ розташовано в окремій "кімнаті", яку можна буде закрити тонкою бляшанкою або фольгою, припаяючи до "землі".
4. В якості стабілізаторів живлення 3.3V застосовані стабілізатори від Texas Instruments - TPS76333DBVR; 5V - LD1117S55 або їх аналоги.
5. На платі є роз'єм SWD, який служить для початкової прошивки процесора. Тобто для прошивки завантажувача.
6. На платі присутній поділ земель на "Аналогову" та "Цифрову". Відповідні вузли виконані саме у цих доменах. Їхнє об'єднання в загальну відбувається в одній точці, яка виконується перемичкою у вигляді SMD-2010 резистора R4 0 Ом.
7. Всі SMD резистори та конденсатори - типорозміру 0805.
8. Критичні до температурних змін конденсатори – плівкові, але суміщені з посадковим місцем під SMD-1206. Можна буде запаяти або той чи інший тип. Ну, і, як завжди, пару-трійку картинок майбутнього приладу.

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    236.8 Кб · Перегляди: 15
  • 1a.jpg
    1a.jpg
    297.6 Кб · Перегляди: 12
  • 2.jpg
    2.jpg
    176.8 Кб · Перегляди: 12
  • 3.jpg
    3.jpg