Універсальний датчик для приладів Фортуна/Квазар

OlegD

Админ
Команда форуму
Останнє редагування:

DillerUA

Участник
А як щодо частоти? Яку б хто порадив? Конденсаторів в запасі вистачає: 470 нФ, 220 нФ,100 нФ, 47 нФ, 10 нФ, 4,7 нФ в основному на 100 В, але є й на 250 В. Хочу почати намотувати котушки, але на яку частоту - не знаю:unsure:. Грунти у нас чорноземні з великою кількістю сміття.

OlegD

Админ
Команда форуму
ну тут, як завжди, може виникнути ціла дискусія.. ))))))))
Але саме головне що у цьому слід розуміти...
1) Чим вища частота - тим більш маленькі цілі Ви будете знаходити, але тим меньша глибина , на якій буде працювати датчик.
2) Ну, і навпаки, мим нижча частота, тим більша глибина пошуку, але й тим більш будете пропускати маленькі цілі. Бо на низьких частотах прилад буде більш "глухий" до таких мілких цілей.
Що ще ?
Існує деяка гранична частота , на якій прибор вже працює пагано, бо не розрахований на те. Для Квазару-АРМ, наприклад, такою граничною частотою є приблизьно 18, ну 20...25КГц, може 30КГц не більше. Був в мене датчик на 16 КГц працював просто відмінно! Повністтю був задоволений їм.
3) Частоту датчика , я так вважаю, треба було б обирати, виходячи саме з тих задач, які перш за все будуть ставитися при пошуку з його допомогою. Якщо то по війні - то краще ( мабуть ) би був більш низькочастотний датчик, а якщо пошук монет, різного роду старовини по типу крестиків, прикрас, тощо - то краще був би стовідсотково більш високочастотний датчик.
4) Ще при виготовленні датчиків якось на форумі ( здається не у нас ) виникала тема щодо перешкод на різних VLF діапазонах при роботі з нашими датчиками. Так там взагалі треба б було для початку ознайомитись з тими частотами, на котрих такі перешкоди бувають частіш за все, щоби при виготовленні не напоротися саме на таку частоту, на якій ви будете максимально ловити ці перешкоди. Думаю, що це актуально саме зараз у військовий час. Бо станції зв'язку з підводними човнами ЧФ РФ, я так думаю, працюють в більш частіше, аніж то було до війни.
5) А ще є ( чи можуть бути ) особисті якісь точки зору на вибір частоти.
Тобто вирішувати Вам.
Я б робив на 16КГц. десь для Квазару. Бо реально дуже сподобався на цієї частоті.
Але у Ф3 можуть бути трошки інші межі частотної спроможності. Я чув, що там можна і 30КГц спокійно робити.
Але ніколи не пробував шукати таким високочастотним датчиком.

DillerUA

Участник
В мене є ДД-20 на 23 кГц. На Фортунах S та L працює відмінно. Дійсно, маленькі цілі виловлює на смітнику. Майбутнє кільце планую зробити не вище 10 кГц.

Gorbachov

Активный

OlegD

Админ
Команда форуму
О! Друзі...
Перепрошую, але я в датчикобудуванні - повний профан. Або майже...
Тому просто почитаю... Не ображайтесь...

Останнє редагування:

DillerUA

Участник
Для якого приладу? Який провід і конденсатори є в наявності? Частота так і має бути 10 кГц? Довжина витка в таблиці для Rx так і має бути?
Для Фортуни. Про провід писав: тут. І про конденсатори теж писав вище. Таблиця вже з внесеними даними. Конденсаторами буду гратися, паяти послідовно, наприклад 2*47 нФ і буде 22 нФ (виміряв тестером) і тоді треба 209 витків для RX, а можна взяти один на 47 нФ і тоді мотати 142 витки. Для ТХ також можна 220 нФ взяти, а можна 100 нФ. Роблю не перший датчик, але далеко не профі, тому й запитую.

OlegD

Админ
Команда форуму
Чисто теоритично скажу таку річ...
Звісно, що резонансу на тих чи інших частотах можна досягніти при різних співвідношеннях емкості та індуктивності... Але.. .
Слід пам'ятати, що энергія електромагнітного поля пропорційна току в катушці та виткам в ній.
Ще називають - ампер-витки.
Тому слід то враховувати. Бо подалі при одному і тому ж току в катушці ми будемо мати досталь різні енергитичні спроможності датчика.

Gorbachov

Активный
Для Фортуни. Про провід писав: тут. І про конденсатори теж писав вище. Таблиця вже з внесеними даними. Конденсаторами буду гратися, паяти послідовно, наприклад 2*47 нФ і буде 22 нФ (виміряв тестером) і тоді треба 209 витків для RX, а можна взяти один на 47 нФ і тоді мотати 142 витки. Для ТХ також можна 220 нФ взяти, а можна 100 нФ. Роблю не перший датчик, але далеко не профі, тому й запитую.
Старайтесь не брати конденсатори великої ємності. Для Тх оптимально в районі 220 нф (максимум 330 нф), а для Rx - максимум 15 нф. Контура з такими конденсаторами, як на мене, найкраще працюють. Ну або виходити з кількості витків. Для частоти 10 кГц для Тх, проводом 0,45 мм, думаю має бути добре десь 50-55 витків, а для Rx проводом 0,18 мм, десь витків 180-190 має бути добре. Конденсатори, відповідно, вже підбираєте під частоту. Якщо маєте осцилограф, щоб глянути меандр, то взагалі супер. Хоча для Фортуни це не обов'язково. Після налаштування контура Тх в Фортуні просто достатньо подивитись максимальний ток накачки. Особисто я дивлюсь щоб максимальний ток накачки в Тх тримався десь на рівні 150-170 мА, тоді датчик класно зводиться і не так бігає розбаланс після заливки епоксидкою. Ну і температурний дрейф в датчика менший, хоч для Фортуни (починаючи з ПРО-2 і далі) це взагалі ніякого значення немає.

DillerUA

Участник
Але ж при ємності 15 нФ потрібно намотати 253 витки, а якщо намотати 180-190 витків, то конденсатор треба на 26-29 нФ. Для ТХ також при 220 нФ треба 42 витки, а для 55 витків - 125 нФ. Це якщо прив'язатися до частот. Тому дилема все ж таки залишається.

Gorbachov

Активный
Але ж при ємності 15 нФ потрібно намотати 253 витки, а якщо намотати 180-190 витків, то конденсатор треба на 26-29 нФ. Для ТХ також при 220 нФ треба 42 витки, а для 55 витків - 125 нФ. Це якщо прив'язатися до частот. Тому дилема все ж таки залишається.
Мотайте в Тх 50-55 витків і підбирайте конденсатор під потрібну частоту. Тоді дивіться якою буде добротність по макс. току накачки. Якщо буде в межах 170 мА - так і залишайте. Якщо макс. ток накачки буде 200 і більше мА - тоді підпаяйте послідовно ТХ (на холодний кінець) резистор в пару Ом (2-3...4... ) поки значення струму не буде влаштовувати. А частоту Rx можна ж не тільки в "-1,5 кГц" відносно Тх робити, а і в "+1,5 кГц" відносно Тх. :) Просто якщо ви в Rx намотаєте більше 220 витків, то який сенс вам вже робити його резонансним? Хіба що для того, щоб Rx краще фільтрувала ложняки...

DillerUA

Участник
Вибачаюся, але не зовсім зрозумів, як дивитися добротність по макс. струму накачки?

Gorbachov

Активный
Вибачаюся, але не зовсім зрозумів, як дивитися добротність по макс. струму накачки?
Якщо простими словами, то чим вища добротність коливального контура - тим більше струму ми можемо в нього накачати. І тим більшою в нього буде потужність випромінювання радіо хвиль. Припустимо, в коливальний контур, скажемо добротністю "5", ми не зможемо накачати струму білше 100 мА (образно). Значить ми повинні зробити контур добротнішим. Досягти цього можна багатьма способами. Припустимо при якійсь константі витків "n" котушки, і даній частоті, для найбільшої добротності коливального контура ми підбираємо ємність конденсатора.
А якщо в нас є контур із кількістю витків і ємністю конденсатора із константами "n" i "C" - то такій контур буде мати найбільшу добротність при певній частоті (в даному випадку ми вже підбираємо робочу частоту контура).
Аналогічно, коли задана частота і ємність конденсатора - підбираємо кількість витків контура.
На "олдетекторсі" я кидав посилання на статті по коливальних контурах і добротностях. Хоча, якщо цікаво, то ця інформація гуглиться за 5 хвилин і без посилань.

DillerUA

Участник
Намотав вчора ТХ, але виявилося, що замалий діаметр. Довелося переробляти оправку. І для RX також. Намотав сьогодні ще раз ТХ. Ось що вийшло:

Вкладення

• IMG_1490.png
    IMG_1490.png
    2 Mб · Перегляди: 11
  • mono 30x22.png
    mono 30x22.png
    40.9 Кб · Перегляди: 11

Gorbachov

Активный
Намотав вчора ТХ, але виявилося, що замалий діаметр. Довелося переробляти оправку. І для RX також. Намотав сьогодні ще раз ТХ. Ось що вийшло:
А не пробували підняти частоту до 14-15 кГц? Думаю було б трохи веселіше з таким датчиком ходити :)

DillerUA

Участник
Спаяв два конденсатори послідовно. Вийшло десь 66 nF. Фортуною L автоматично частоту визначило 4,8 кГц і струм був маленьким взагалі. Довелося налаштовувати вручну. На частоті 14,72 кГц струм став 155 мА. Порахував добротність Q = 9,375. Але є одне але. Один конденсатор на 220 nF, 10%, 63 V, MKT, а другий - на 100 nF, 5%, 100 V, CL23B. Є ще варіант три штуки паралельно зпаяти: 47 nF + 10 nF + 10 nF, 10%, 250 V, MKT. Пам'ятаю, шановний Gorbachov писав, що треба конденсатори з великим вольтажем брати. Згідно розрахунку тут амплітудне значення напруги на конденсаторі при 155 мА буде 25 V з копійками. Що порадите? Перепрошую, звичайно не шатл космічний будую, але все ж хотілося б зробити все правильно. Дякую за увагу.

Угорі