Ну, як зробите, то хоч скажіть що вийшло. Я так гадаю буде цікаво багатьом.Ще нічого не намотував. Якраз збираюся. ...
Ну, як що то буде не секрет.
Останнє редагування:
Ну, як зробите, то хоч скажіть що вийшло. Я так гадаю буде цікаво багатьом.Ще нічого не намотував. Якраз збираюся. ...
Для якого приладу? Який провід і конденсатори є в наявності? Частота так і має бути 10 кГц? Довжина витка в таблиці для Rx так і має бути?Хто яку кількість витків для TX/RX порадить:
Переглянути вкладення 801
Для Фортуни. Про провід писав: тут. І про конденсатори теж писав вище. Таблиця вже з внесеними даними. Конденсаторами буду гратися, паяти послідовно, наприклад 2*47 нФ і буде 22 нФ (виміряв тестером) і тоді треба 209 витків для RX, а можна взяти один на 47 нФ і тоді мотати 142 витки. Для ТХ також можна 220 нФ взяти, а можна 100 нФ. Роблю не перший датчик, але далеко не профі, тому й запитую.Для якого приладу? Який провід і конденсатори є в наявності? Частота так і має бути 10 кГц? Довжина витка в таблиці для Rx так і має бути?
Старайтесь не брати конденсатори великої ємності. Для Тх оптимально в районі 220 нф (максимум 330 нф), а для Rx - максимум 15 нф. Контура з такими конденсаторами, як на мене, найкраще працюють. Ну або виходити з кількості витків. Для частоти 10 кГц для Тх, проводом 0,45 мм, думаю має бути добре десь 50-55 витків, а для Rx проводом 0,18 мм, десь витків 180-190 має бути добре. Конденсатори, відповідно, вже підбираєте під частоту. Якщо маєте осцилограф, щоб глянути меандр, то взагалі супер. Хоча для Фортуни це не обов'язково. Після налаштування контура Тх в Фортуні просто достатньо подивитись максимальний ток накачки. Особисто я дивлюсь щоб максимальний ток накачки в Тх тримався десь на рівні 150-170 мА, тоді датчик класно зводиться і не так бігає розбаланс після заливки епоксидкою. Ну і температурний дрейф в датчика менший, хоч для Фортуни (починаючи з ПРО-2 і далі) це взагалі ніякого значення немає.Для Фортуни. Про провід писав: тут. І про конденсатори теж писав вище. Таблиця вже з внесеними даними. Конденсаторами буду гратися, паяти послідовно, наприклад 2*47 нФ і буде 22 нФ (виміряв тестером) і тоді треба 209 витків для RX, а можна взяти один на 47 нФ і тоді мотати 142 витки. Для ТХ також можна 220 нФ взяти, а можна 100 нФ. Роблю не перший датчик, але далеко не профі, тому й запитую.
Мотайте в Тх 50-55 витків і підбирайте конденсатор під потрібну частоту. Тоді дивіться якою буде добротність по макс. току накачки. Якщо буде в межах 170 мА - так і залишайте. Якщо макс. ток накачки буде 200 і більше мА - тоді підпаяйте послідовно ТХ (на холодний кінець) резистор в пару Ом (2-3...4... ) поки значення струму не буде влаштовувати. А частоту Rx можна ж не тільки в "-1,5 кГц" відносно Тх робити, а і в "+1,5 кГц" відносно Тх.Але ж при ємності 15 нФ потрібно намотати 253 витки, а якщо намотати 180-190 витків, то конденсатор треба на 26-29 нФ. Для ТХ також при 220 нФ треба 42 витки, а для 55 витків - 125 нФ. Це якщо прив'язатися до частот. Тому дилема все ж таки залишається.
Якщо простими словами, то чим вища добротність коливального контура - тим більше струму ми можемо в нього накачати. І тим більшою в нього буде потужність випромінювання радіо хвиль. Припустимо, в коливальний контур, скажемо добротністю "5", ми не зможемо накачати струму білше 100 мА (образно). Значить ми повинні зробити контур добротнішим. Досягти цього можна багатьма способами. Припустимо при якійсь константі витків "n" котушки, і даній частоті, для найбільшої добротності коливального контура ми підбираємо ємність конденсатора.Вибачаюся, але не зовсім зрозумів, як дивитися добротність по макс. струму накачки?
Cx має чисто експериментальну кількість витків. Почніть з, допустимо, десяти а тоді відмотуйте і дивіться на розбаланс.А скільки мотати СХ?
А не пробували підняти частоту до 14-15 кГц? Думаю було б трохи веселіше з таким датчиком ходитиНамотав вчора ТХ, але виявилося, що замалий діаметр. Довелося переробляти оправку. І для RX також. Намотав сьогодні ще раз ТХ. Ось що вийшло:
Сьогодні спробуюА не пробували підняти частоту до 14-15 кГц? Думаю було б трохи веселіше з таким датчиком ходити![]()