Універсальний датчик для приладів Фортуна/Квазар

DillerUA

Участник
Друзі, у мене виникла необхідність в створенні кільцевого датчика, щоб підходив для Фортун та Квазарів. Досвіду виготовлення практично немає, якщо не рахувати котушку моно 20 на м/д Термінатор 3 (до речі, з екраном з харчової фольги:cool:) і снайперку 13 см на Квазар АRМ з частотою 6,6 кГц (вийшла занадто важкою:confused:). В наявності є блоки Фортуна S, L та Квазар ARM, а також готовий набір для збирання Квазар F3 (ще не зібрав зі зрозумілих причин). Так от, потрібно щоб запланований датчик підходив до всіх блоків ( чи майже до всіх). Умови пошуку: дуже засмічений чорнозем, відносно чисті поля. Корпус придбав у gordei60 ще до вторгнення п*дарів. Зараз вивчаю на олдетекторс тему Артура "Як я вчився робити датчики", але знань забагато не буває і сподіваюся на ваші поради та підказки. Як от наприклад, вибір частоти. Як краще робити екран: корпус чи обмотки покривати? Резонанс чи безрезонанс? Як зменшити вагу датчика, чи підійдуть вставки з ізокаму наприклад?..

Вкладення

• IMG_20230725_195938.jpg
    IMG_20230725_195938.jpg
    3.9 Mб · Перегляди: 4
  • IMG_20230725_200447.jpg
    IMG_20230725_200447.jpg
    3.4 Mб · Перегляди: 4

OlegD

Админ
Команда форуму
Гарна ідея, але чому в розділі саме про МОНО-датчики?
Я ж так розумію, що датчик буде звичайним DD ?

OlegD

Админ
Команда форуму
Якщо Ви не проти, то я перенесу тему туди.
Або може я чогось не зрозумів ? Поясніть будьласка.

DillerUA

Участник
Ні, датчик буде кільцевий, 30*22 (схожий як в Аськи). Я фото корпусу прикріпив. Просто обмотки у вигляді еліпсів.

OlegD

Админ
Команда форуму
Ну, є в мене один товаиш, який знається на моно-датчиках..
Спробую вас з'єднати...

OlegD

Админ
Команда форуму
Пообіцяв відписатися на вихідних. Бо зайнятий на роботі.

DillerUA

Участник
Я був би дуже вдячним якби ви, шановний Gorbachov поділилися деталями виготовлення графітового екрану на обмотках. До цього я графітив корпуси, графіт + лак НЦ. Лише для Термінатора я екранував обмотки харчовою фольгою і мотав поверх ізоляційну стрічку. Обмотки при цьому не просочував нічим, ні смолою, ні клеєм, і не було ніяких глюків. Прочитавши майже всю тему Артура і, зокрема, ваші пости, і думаю, що графітити обмотки - це кращий варіант, адже можна зекономити на вазі датчика через меншу товщину заливки та досягти кращого зведення балансу. Що скажете? Можливо у вас залишилися фото процесу? І який компонент ви використовуєте для розведення графіту? Десь читав колись, що ПВА використовували наші колеги... У мене є флакон клею Дракон. Колись хотів фінішну зробити заливку ним, але він виявися якимось крихким і неміцним зовсім. Крім того, складність виготовлення екрану викликає наявність компенсаційної обмотки. Як з нею бути? Чи в даному разі краще все таки корпус заграфітити? Вибачаюся за стільки питань.

Gorbachov

Активный
Я був би дуже вдячним якби ви, шановний Gorbachov поділилися деталями виготовлення графітового екрану на обмотках. До цього я графітив корпуси, графіт + лак НЦ. Лише для Термінатора я екранував обмотки харчовою фольгою і мотав поверх ізоляційну стрічку. Обмотки при цьому не просочував нічим, ні смолою, ні клеєм, і не було ніяких глюків. Прочитавши майже всю тему Артура і, зокрема, ваші пости, і думаю, що графітити обмотки - це кращий варіант, адже можна зекономити на вазі датчика через меншу товщину заливки та досягти кращого зведення балансу. Що скажете? Можливо у вас залишилися фото процесу? І який компонент ви використовуєте для розведення графіту? Десь читав колись, що ПВА використовували наші колеги... У мене є флакон клею Дракон. Колись хотів фінішну зробити заливку ним, але він виявися якимось крихким і неміцним зовсім. Крім того, складність виготовлення екрану викликає наявність компенсаційної обмотки. Як з нею бути? Чи в даному разі краще все таки корпус заграфітити? Вибачаюся за стільки питань.
Навіть не знаю, чи можливо примінити спосіб екранування контурів в датчику з компенсаційним контуром. Але спробувати можна.
Суть в чому полягає? Мотаємо контури (я роблю це на твердому пінопласті з зубочистками), тут же на зубочистках обв'язую їх нитками. Так вони краще зберігають потрібну нам форму після знімання їх з зубочисток. Тоді закладаю контури в корпус (корпус вже з кабелем), розправляю і підрівнюю як мені потрібно, підпаюю кінці, пробую як зводяться контури, відлаштовую фазу на ферит і грубо проводжу тести по повітрю, дивлюся як веде себе датчик. Якщо все влаштовує, то беру "супер клей" (саме краще 505-й, бо він дуже рідкий) і маленкими крапельками капаю на контури, щоб зафіксувати їх форму (обережно з випарами клею! дуже ріже очі, бажано все робити на витянуту руку і меньше дихати). Через 10-15 хв витягую контури з корпусу, ложу їх на рівну поверхню (в мене це скло), якщо потрібно підрівнюю їх по площині, і вже конкретно просочую тим же 505-м клеєм. Потім, по бажанню, можна обдерти нитки. Колотимо епоксидку і пензликом промащуємо наші контури. Даємо висохнути. Тоді беремо паперову клейку стрічку в будівельному магазині, вибираємо найвужчу яка є, і починаємо акуратно обмотувати нею контури таким чином, щоб кожен наступний виток перекривав попередній на половину. Виходить, типу, 2 шари стрічки за один прохід. Обійши один раз контур, обірвали стрічку, і мотаємо ще один такий шар. В сумі отримуємо 4 шари стрічки.
Готуємо лужонку: Особисто я роблю її із жилок багатожильного дроту для електромереж. Беремо жилку, розтягуємо її між цвяхами на дошці і з допомогою флюсу чи каніфолі лудимо максимально ретельно. Після лудіння максимально ретельно знімаємо залишки флюсу, це дуже важливо!
Кріпимо лужонку на контури таким чином: прикладаємо кінець десь близько біля виводів контуру (2-3 см від них) фіксуємо парою витків нитки до контура і капаєм маленьку крапельку супер клею. (ні в якому разі не можна фіксувати її на "зкрутку" навколо контуру! Це буде, свого роду, КЗ виток! Фіксуємо кінчик тільки ниткою!). Далі з кроком в 2-2,5 см. обмотуємо лужонкою наш контур, доходимо до наших виводів, підпаюємо до лужонки провідник (бажано використовувати МГТФ), і в місці спайки знову фіксуємо нашу лужонку до контура ниткою з супер клеєм.
Готуємо "мазюку" для екрану: я використовую "Дракон", графітову щітку від якогось потужного електрогенератора і спирт (аптечний). Ще в якості графіту непогано себе зарекомендували грифелі від будівельних олівців, тільки потрібно вибирати най м'якіші (2В, 3В і т. д....). Натираю графіт на крупному напилку, або на наждачному папері зернистістю 120-180. Пропорції не скажу, завжди "на глазок". Консистенція рідкої сметани.
Опір екрану підбираємо таким чином: клеїмо шматочок нашої паперової стрічки на щось, і пензликом наносимо на неї мазок. Дивимось як воно розтикається, чи не потрібно добавити спирту, або навпаки клею. На жовтій стрічці це дуже добре видно. Шар має получитись не прозорий і не дуже товстий, поверхня мазка має бути, як би, бархатиста і рівномірна. Даємо мазку просохнути хвилин 20-30 і міряємо опір. На відстані в 1 см. між щупами опір має бути від 800 Ом до 1,2 кОм. Якщо резултат сильно відрізняється - відповідно добаляємо в "мазюку" або графіту, або клею зі спиртом. Знову повторюємо тест. Не забуваємо перед використанням "мазюки" перемішувати її! Графіт дуже швидко осідає на дно.
Наносимо нашу "мазюку" на контур: Починаємо з того місця, де закріплений початок лужонки, і акуратно, постійно перемішуючи пензликом "мазюку" поступово ідемо по всьому контуру (якщо десь побачили тонкий шар, не намагайтесь його поправити, можете все зіпсувати. Краще це зробити після того, як шар висохне) Коли обійшли весь контур по колу, не доходячи пару сантиметрів до нашого початку, треба зробити оду операцію. До цого моменту наш "початок" вже достатньо підсох, і нам потрібно намотати по верх нього пару витків стрічки, щоб можна було нанести кінець екрану поверх початку з напуском десь в 1-1,5 см. Цого буде достатньо. Даєм екрану висохнути, де потрібно можна підмастити прогалини. Після сушки обов'язково продзвонюємо кінці контура і екрана на предмет відсутності між ними КЗ.
Ящо щось кардинально пішло не так, просто обдираємо один слой стрічки з невдалим екраном, і переробляємо все по новому :) (в мене на початку таке бувало :) )
Ну а в варіанті із компенсаційним контуром, думаю, все буде приблизно те саме, тілки один із контурів можна відразу заграфітити, а інший вже графітити разом із компенсаційним. Звичайно ж після того, як все буде зведено.

DillerUA

Участник
Дуже дякую за розгорнуту відповідь(y). У мене вже готові оправки з фанери для намотки, залишилося тільки намотати котушки. До речі, ще не визначився з частотою, тому й конденсатори ще не шукав. А з безрезонансом всі Квазари погано працюють? Наприклад Ф3 як себе веде?

Gorbachov

Активный
Дуже дякую за розгорнуту відповідь(y). У мене вже готові оправки з фанери для намотки, залишилося тільки намотати котушки. До речі, ще не визначився з частотою, тому й конденсатори ще не шукав. А з безрезонансом всі Квазари погано працюють? Наприклад Ф3 як себе веде?
За Ф3 не чув, але думаю метод обробки сигналу там мало чим від АРМ відрізняється.

OlegD

Админ
Команда форуму
За Ф3 не чув, але думаю метод обробки сигналу там мало чим від АРМ відрізняється.
Не впевнений в тому. Хоча... Цілком можливо, що поки що автор ( тобто Андрій Федоров ) залишив приблизно так, як було у АРМ, але...
Є у мене одна думка...
Судячи з схеми Ф3 ( а саме з ідеї тамошнього ТХ драйверу ) , як що я не помиляюсь, там розраховувалось саме на багаточастотний аналіз сигналів. Тобто ТХ налаштований так, аби видавати достатньо широкий спектр сигналу.
Виходячи з того і RX також мав би бути достатньо широкосмуговим. Але ж резонансний датчик виключає широкосмуговість.
Звісно це все зовсім не означає, що на цьому етапі реалізації Ф3 там все це зроблено, але ... але... Цілком, як то кажуть, може бути... що ідея Ф3 як раз і полягає в багаточастотному ( можна чітати - широкосмуговому ) аналізі.
P.S> Принаймі я б так і робив...
На першому кроці - все б залишив поки що без змін,
На другому - перейшов би на широкий спектр.

DillerUA

Участник
Якщо чесно, то я здебільшого буду користуватися майбутнім датчиком на Фортунах. Ф3 ще не зібраний. На даний момент обмірковую як в кільцевому датчику нанести графіт на RX та СХ. Чи може в даному випадку все таки краще корпус покрити? Хто що думає?

Gorbachov

Активный
Якщо чесно, то я здебільшого буду користуватися майбутнім датчиком на Фортунах. Ф3 ще не зібраний. На даний момент обмірковую як в кільцевому датчику нанести графіт на RX та СХ. Чи може в даному випадку все таки краще корпус покрити? Хто що думає?
Ну, як варіант, спочатку звести датчик, тоді зв'язати Rx i Cx ниткою, проклеїти епоксидкою, а далі як я описував.
В Cx скільки витків получилось? Є фото укладки контурів в корпусі?

DillerUA

Участник
Ще нічого не намотував. Якраз збираюся. А якщо не просочувати клеєм чи епоксидкою обмотки, а просто добре зв'язати ниткою? Невже будуть глюки при пошуку? На Термінатора я котушки обмотував ниткою, мотав шар ізоляційної стрічки, потім фольгу і зверху знову стрічку і нічого не глючило.

OlegD

Админ
Команда форуму
Ще нічого не намотував. Якраз збираюся. А якщо не просочувати клеєм чи епоксидкою обмотки, а просто добре зв'язати ниткою? Невже будуть глюки при пошуку? На Термінатора я котушки обмотував ниткою, мотав шар ізоляційної стрічки, потім фольгу і зверху знову стрічку і нічого не глючило.
1. Не можна так просто порівнювати два різних за схемами пристроя. Це не корректне порівняння. В одному вона могла не гючіти, а іншому - зовсім не працювати ніяк або глючити дуже сильно. Все можливо. Різні схеми, різні коєфіціенти підсилювання трактів прийому та передачі, різні схеми Тх тощо. Корочше - не можна так просто сказати, що якщо вона там не глючила то і тут не буде.
Відповідь проста - може не буде, а може і буде.
2. Я так думаю, що тут цілком справа досвіду. Якщо у Вас вже є якийсь досвід, то чому б не зробити так, як вже робили?
Якщо вийде якось не так - буде жаль часу, зсвісно ж таки, а ле буде придбаний ще більший досвід, ціну якому ніхто не виміряє ніякими дописами чи грошима.
3. Звичайно роблять графітування корпусу датчика. Якось я цьому моменту ціли стріми присвячував зі спільнотою. Нажаль, мабуть Вас не було на них. Дещо можна прочитати тут, за посиланням
( перепрошую, що кацапською, але ... то не дуже важливо зараз для Вас, я так думаю. Головне - розібратися. )
4. Можна зробити і графітування і экранування катушок. Чому ні? Вп'єть-таки - то вже буде Ваш особистий досвід.

DillerUA

Участник
Згоден. Схеми в приладів різні, але принцип роботи датчика однаковий. Щодо досвіду - погоджуюся на всі 100%. Стріми по графітуванню не дивився, але матеріал за посиланням вивчав і навіть тут на форумі брав участь у його обговоренні. На даний момент приготував оправки для намотування котушок, але хочу ще їх кудись закріпити на механізм щоб можна було обертати і таким чином намотувати. Ті три датчики, які зробив для Фортун та Квазара, котушки в них тільки в'язав ниткою, нічим не просочував. Але графітив там корпуси. Колечко 13 см для Квазара теж, там навіть петлі як такої не було пару сантиметрів лише. Зараз хочу спробувати котушки покрити екраном. Але остаточно ще не вирішив.

Вкладення

• IMG_1481.JPG
    IMG_1481.JPG
    2.5 Mб · Перегляди: 5

OlegD

Админ
Команда форуму
але принцип роботи датчика однаковий.
Принцип то однаковий. То так. Але..
Я ж там написав - РІЗНІ коэфіцієнти підсилювання, зовсім різні вхідні тракти ( якщо загалом ). І, як наслідок, цілком можлива така поведінка, як я приблизьно описав: коли той же самий датчик на одному пристрої буде вести себе тихо, а на другому буде повно "мусорних" спрацьовувань завдяки підвищенному ( наприклад ) ,в порівнянні з іншим приладом, рівню підсилювання, різних фазо-частотних характеристик усього тракту прийому. То як не крути, а датчик - є одним із елементів приладу в цілому. Тому розглядати його у відриві від приладу не зовсім коректно, м'яко кажучи.
З повагою.

Угорі