Універсальний датчик для приладів Фортуна/Квазар

DillerUA

Участник
Спочатку треба розібратися з занадто малим струмом Тх. Бо додання ще 1...3 Ом ( у такому випадку ) взагалі зменьшить струм до умовних 1...3 мА, якщо не менше. Тут треба спочатку зрозуміти що там не так з Тх трактом взагалі. Бо налагодження в неробочому стані - така собі історія.
Можна дуже довго робити те, що робити було б не треба.
При тому, що так себе ведуть всі наявні в мене датчики. Хочу спробувати також інший опір впаяти.

DillerUA

Участник
Я так зрозумів, що датчик зводився на працюючому АРМ-і, і показав дуже гостре зведення. Але якщо зведення гостре на Ф-3, на його 14-ти міліамперах, то вангую, що при 70-ти міліамперах його буде дуже важко звести. В всякому випадку спочатку потрібно розібратись із струмом в Ф-3, а то взагалі може виявитись, що він і фазу невірно ставить.
Я зводив на АРМ-і, а тоді підключив до Ф3. Все на фото вище. Ферит відлаштувало, на монети реакція в нормі і навіть чуйка достойна. От тільки струм низький.

OlegD

Админ
Команда форуму
Я зводив на АРМ-і, а тоді підключив до Ф3. Все на фото вище. Ферит відлаштувало, на монети реакція в нормі і навіть чуйка достойна. От тільки струм низький.
Я вже вище десь просив Вас викласти ДУЖЕ ТОЧНУ схему, за якою зібраний датчик. Порошу ще раз.
Можна малюнок від руки...

DillerUA

Участник
Я вже вище десь просив Вас викласти ДУЖЕ ТОЧНУ схему, за якою зібраний датчик. Порошу ще раз.
Можна малюнок від руки...
Та нічого там особливого немає. Все стандартно. Шестижильні кабелі (два в екрані, два - ні).

OlegD

Админ
Команда форуму
Та нічого там особливого немає. Все стандартно. Шестижильні кабелі (два в екрані, два - ні).
Ну, то дивіться - Ваша справа...
Я прошу не фото датчиків ( бо воно мені ані про що не каже ), а саме СХЕМУ , по котрій Ви зібрали датчик, котрий викликав певні проблеми. При чому , я так розумію, при підключенні до Фортуни проблем майже ( чи зовсім ) немає, але на Ф3 вони є.
Тому я, виходячи зі здравого глузду розмірковую приблизно так...
" Є декілько головних, так би мовити, моментів, з причини котрих воно може вести себе так, як Ви це описуєте.
1. Не вірне функціінування підсилювача накачки , реалізованого на IRF7105 з оточенням.
2. Не вірне вимірювання саме на данній, конкретній платі Ф3 струму Тх з датчика.
3. Не вірна, або не зовсім коректна схема підключеного навантаження на підсилювач Тх ( тобто датчика ).
4. Не вірний або глючний алгоритм вимірювання струму Тх. Що праткично виключено. Верогідність - 0.01% ( може й меньше ).

Бажаючі зрозуміти з самого початку, я і попросив саме СХЕМУ датчика, а не фото. Фото для мене так... - краса ні про що. Схема - все!
Але... Ще раз наголошую - схема повинна бути дуже точною. Тобто повністю відповідати тому, що є в житті, а не приблизьно взята десь ... по типу "така як... "

P.S. Доречі, виконано бездаганно , як на мене... Красиво , акуратно...

Останнє редагування:

DillerUA

Участник
Ось така схема підключення датчиків від Фортуни:kabeldljakatushkimdshemapodkljuchenija.png
Єдине що в двочастотному датчику вільний провідник йде на релюху замість gnd.

DillerUA

Участник
...Ви зібрали датчик, котрий викликав певні проблеми.
Маленьке уточнення: з датчиками на Фортунах (я на них зводив баланс) ніяких проблем. Струм регулюється до потрібних мені величин. А от з усіма цими датчиками і навіть з недоробленим є проблеми на Ф3. Тут скоріше за все, Ви були праві і потрібно змінити IRF7105.

OlegD

Админ
Команда форуму
Саме це я і думав.
Так...
Дивіться.
Коли ви підключаєте датчик, розроблений для фортуни , то згідно зі схемою Ви маєте підключити загальну точку ось так... ( дивіться скрін 1 . ) Але ж у фортуни загальна точка для Rx то не є загальна точка для усього пристрою. Це тільки точка середини живлення.

Вкладення

• 1.jpg
    1.jpg
    206.5 Кб · Перегляди: 8

OlegD

Админ
Команда форуму
Не можна так робити. Я так колись Квазар просто спалив ( 7105 ). Думаю Ви також спалили вже.

OlegD

Админ
Команда форуму
Коротше. Порівняйте будьласка дуже ретельно схеми підключення датчика до Фортуни і Квзару.
Ви сами зрозумієте де помилились. І більш так не робитимете.

OlegD

Админ
Команда форуму
Хоча... Ще залежить, звісно, як Ви підключили GND датчика до пристрою. Там можливі варіанти.
Але ж. У цьому точно може крється розгв`язання усіх Ваших проблем. Подивіться будьласка ретельно.
Думаю будемо вдячні, якщо потім розповісте.

DillerUA

Участник
Хочете сказати, що треба було екран припаяти на платі квазара Ф3 до RX(-)? Ось сюди?

Без імені.png

DillerUA

Участник
Підготував контури до графітування. Обмотав ТХ двома шарами малярної стрічки. Була лише широка, 5 см. Довелося різати вздовж на чотири вужчі смужки. З RX та CX довелося довше повозитися. Оскільки СХ не щільно прилягала до RX, то при змотуванні їх докупи стрічкою, СХ в кінці намотки сильно деформувалася. Обмотав RX подвійним шаром, а потім одягнув на це все компенсаційний контур і змотав. Хотів ще раз пройтися стрічкою, але контури вже ледве влазять в корпус, а ще графіт потрібно нанести. Почну графітити ТХ, щоб було зрозуміло товщину екрану і тоді можливо додам ще шар стрічки на RX+CX.
Ще до обмотки стрічкою, в погоні за феншуєм вирішив гарячий кінець ТХ змістити на кілька сантиметрів, а для цього треба було розрізати просочену супер-клеєм нитку.
IMG_20240317_131839.jpg
Як результат: відірвався кінець провідника і довелося видовбувати з котушки зубочисткою те, що там лишилося. Пошкодив при цьому ізоляцію цього ж "звільненого" кінчика ТХ, але це не проблема (буду його "одягати" і графітувати).
Заміряв опір та індуктивність контуру ТХ: без змін, R = 4,3 Ом; L = 1,13 mH. Ось що вийшло після обмотування стрічкою:
IMG_20240323_203547_1.jpg
IMG_20240323_212059_1.jpg
IMG_20240323_214145.jpg

DillerUA

Участник
Тепер готую лужонку. Провід взяв мідний багатожильний, зняв ізоляцію і дістав жили. Діаметр: 0,2 мм.
IMG_20240324_101205_1.jpg
Взяв шматок картону і дві кнопки:
IMG_20240324_090406_1.jpg

DillerUA

Участник
Gorbachov, маленьке питання: А графітовий шар потрібно замикати? З лужонкою зрозуміло, що ні. Схематично зобразив на малюнку що маю на увазі:

Графітування контура.png
Там де стрілка потрібно мазюкати, замикаючи шари, чи ні?

Gorbachov

Активный
Gorbachov, маленьке питання: А графітовий шар потрібно замикати? З лужонкою зрозуміло, що ні. Схематично зобразив на малюнку що маю на увазі:

Там де стрілка потрібно мазюкати, замикаючи шари, чи ні?
Ні, графіт не замикати

Угорі