Я проживаю в приватному домогосподарстві і розмістити кілька сонячних панелей або вітряк є де. Але перш ніж щось робити, треба осмислити кінцеву мету, для чого це все. Від обленерго до мого будинку підходить 1 фаза, стоїть двополюсний автомат на 16А, тобто максимальна дозволена потужність будинку: 220 В * 16 А = 3520 Вт. Оскільки автомат жодного разу не вибивав від перенавантаження, то я вкладаюся в цей ліміт потужності. Далі, якщо планувати лише живлення критично важливих споживачів (котел, холодильник, комп) на час відключення енергії, то можна взяти ДБЖ з акумом. Є мережа - він працює байпасом, немає - вмикає живлення від АКБ. Варіант непоганий і відносно недорогий. Ще можна придбати контролер заряду АКБ від сонця чи вітру, сонячну панель чи вітряк і сам АКБ, але в такому разі потрібен буде ще інвертор для перетворення постійного струму в змінний 220В. Я особисто хотів би заряджати АКБ і від мережі, і від сонця чи вітру. І тут на допомогу прийде пристрій, all-in-one, під назвою "гібридний інвертор". Він включає в себе і контролер заряду АКБ, і інвертор струму, може заряджати акумулятори і від мережі, і від сонця. Є також інвертори для "зеленого тарифу", мережеві. Без наявності мережі вони не працюють. Є автономні, які працюють без мережі, лише з АКБ і сонячними панелями. Є так звані ON-Grid інвертори. Вони дозволяють заощаджувати беручи максимум енергії від панелей, а решту - з мережі. Всі ці пристрої будуть корисними для вирішення певних задач. Для себе я обрав варіант гібридного інвертора.