Варіанти автономного електропостачання або як стати трішки енергонезалежним

DillerUA

Участник
Вітаю, друзі!
Всі ми живемо в нелегкий час і життя постійно підкидає нам випробування. Одне з них - відсутність електроенергії, того, без чого не можливе життя в 21-му столітті. В даній темі пропоную ділитися варіантами, хто як вирішує дане питання, ділитися корисними посиланнями, порадами, тощо.
giaobd0i2oxuuguj8jkb.w575.jpg

DillerUA

Участник
Почну з себе. Я проживаю в регіоні, де поки що небагато відключень електроенергії, але перестрахуватися все ж потрібно. Альтернативною енергетикою я цікавився давно, але тільки як глядач, оскільки вартість систем для мене була завеликою. Але сьогодні ситуація дещо змінилася і придбати собі сонячну панель, контролер і АКБ може кожен.

DillerUA

Участник
Я проживаю в приватному домогосподарстві і розмістити кілька сонячних панелей або вітряк є де. Але перш ніж щось робити, треба осмислити кінцеву мету, для чого це все. Від обленерго до мого будинку підходить 1 фаза, стоїть двополюсний автомат на 16А, тобто максимальна дозволена потужність будинку: 220 В * 16 А = 3520 Вт. Оскільки автомат жодного разу не вибивав від перенавантаження, то я вкладаюся в цей ліміт потужності. Далі, якщо планувати лише живлення критично важливих споживачів (котел, холодильник, комп) на час відключення енергії, то можна взяти ДБЖ з акумом. Є мережа - він працює байпасом, немає - вмикає живлення від АКБ. Варіант непоганий і відносно недорогий. Ще можна придбати контролер заряду АКБ від сонця чи вітру, сонячну панель чи вітряк і сам АКБ, але в такому разі потрібен буде ще інвертор для перетворення постійного струму в змінний 220В. Я особисто хотів би заряджати АКБ і від мережі, і від сонця чи вітру. І тут на допомогу прийде пристрій, all-in-one, під назвою "гібридний інвертор". Він включає в себе і контролер заряду АКБ, і інвертор струму, може заряджати акумулятори і від мережі, і від сонця. Є також інвертори для "зеленого тарифу", мережеві. Без наявності мережі вони не працюють. Є автономні, які працюють без мережі, лише з АКБ і сонячними панелями. Є так звані ON-Grid інвертори. Вони дозволяють заощаджувати беручи максимум енергії від панелей, а решту - з мережі. Всі ці пристрої будуть корисними для вирішення певних задач. Для себе я обрав варіант гібридного інвертора.

DillerUA

Участник
Тепер потрібно визначитися з потужністю. Є системи на 12В, 24В, 48В і т.д. Перша - малопотужна, до 1,5кВт. Так, якщо вам потрібно заживити 1,2кВт, то з 12В АКБ буде забиратися струм в 100А(!). Дана система підійде для живлення пристроїв десь ват на 300-500. Система на 24В дозволяє вже підключити більшу потужність споживачів. Ті самі 100А будуть братися з АКБ при підключенні навантаження в 2,4кВт. 48В система дозволяє підключити ще більше навантаження. Потрібно обирати по своїм потребам і пам'ятати, що інвертор теж має своє споживання і брати 6кВт для живлення 300Вт споживачів немає сенсу. Я зараз обираю між 24В і 48В. Є один чудовий тг-канал, де учасники і адмін дуже добре пояснюють всі нюанси по вибору пристроїв та їх підключенню.

DillerUA

Участник
Наджважливим також є питання акумуляторних батарей. Вони бувають різних типів. Найкращими і більш-менш доступними на сьогодні є літій-залізо фосфатні. Свинець у будь-якому виді (кислотний, лужний, гель, мультигель, тощо) важкий і недовговічний. Li-ion найлегший серед всіх і має найбільшу густину збереження заряду, але вони вкрай пожежонебезпечні. Є також літій-титанатні або літій-титан-оксидні АКБ, але вони мають нижчу густину накопичення енергії і нижчу напругу в 2,4В. Тому, для домашнього використання дуже добре підходить LiFePO4, але цінники на них немаленькі. Тут на допомогу прийде наш з вами досвід в радіоелектроніці, бо зібрати самому акумулятор з осередків і бмс-плати буде не тільки дешевше на кілька сотень баксів, але ви ще при цьому будете знати, з чого ви робите свій АКБ. Бо в готовому акумуляторі, з заводу, китайці можуть запхати все що завгодно.

DillerUA

Участник
Друзі, перепрошую за багато літер :) . Сподіваюся, тема буде цікавою для нас. Долучайтеся до обговорення.

OlegD

Админ
Команда форуму
О! Друзі, радий вас тут бачити. Бо давно якось не спілкувались.
Перш за все хочу подякувати шановному @DillerUA за цікаву підняту тему.
Сам не перший раз цікавився нею. Але той факт, що мешкаю я в багатоповерхівці, якось не дав мені дуже сильно розвинутися в цьому напрямку. Хоча, звінсно, як електронщик за фахом , я розумію про що йдеться.
Зараз, коли вимикають дуже часто світло ( верніш і правельніш казати - напругу, або електропостачання, чи живлення ) особисто я користуюсь дуже нехитрою схемою - інвертор на 3000 Вт + гельовий АКБ 12В 100 АЧ.
І, якщо мати на увазі той факт, що мені це все загалом потрібно лише для безперебойної моєї роботи, то того цілком мені вистачає десь на 5...6 годин роботи потоужного компа + монітор 32+роутер". Звісно ще придбав автоматичний зарадний пристрій.
Завтра поділюсь посиланнями та фото. Зараз не зовсім зручно.

OlegD

Админ
Команда форуму
1) ось такий інвертор я придбав приблизно півроку тому і вже користувався кілька разів.
2) Ось така АКБ.
3) А ще був куплений зарядний пристрій. Ось такий.

Цілком задоволений таким комплектом. Для роботи повністтю достатньо.

Останнє редагування:

DillerUA

Участник
@OlegD непоганий у вас і цілком робочий варіант. Зараз страшенний ажіотаж на всі ці речі. Повимітали все, і акб, і інвертори. Я все ще не визначився з вольтажем своєї системи. В профільному тг-каналі мені кажуть, що буду жаліти, якщо поставлю 24 В. Кажуть, ця система не масштабується і енергетично не вигідна, хоча в мене є знайомі, які цілком задоволені й такою. Та й скажу вам: є різниця купити 8 комірок чи 16. Хоча на 50Ah 16 шт., коштують приблизно як 8 шт на 105Ah. Але зараз проблема в їх наявності в Україні. А світло почали вже й в нас клацати часто.

OlegD

Админ
Команда форуму
@OlegD непоганий у вас і цілком робочий варіант. Зараз страшенний ажіотаж на всі ці речі. Повимітали все, і акб, і інвертори. Я все ще не визначився з вольтажем своєї системи. В профільному тг-каналі мені кажуть, що буду жаліти, якщо поставлю 24 В. Кажуть, ця система не масштабується і енергетично не вигідна, хоча в мене є знайомі, які цілком задоволені й такою. Та й скажу вам: є різниця купити 8 комірок чи 16. Хоча на 50Ah 16 шт., коштують приблизно як 8 шт на 105Ah. Але зараз проблема в їх наявності в Україні. А світло почали вже й в нас клацати часто.
Так а що за проблема купити у Китаї? Поки продають )))))))))))))

OlegD

Админ
Команда форуму
Так а що Вам радять факівці і чим аргументують ?
Взагалі то я не дуже зрозумів яку саме систему Ви намагаєтесь створити. Сонячну чи повітряну ?
Якщо сонячну, то я б радив починати з підбору правильних сонячних батарей ( елементів ). Від них буде простіше відштовхуватись.
Раджу дивитися на ті з них , у котрих внутрішній спротив у темряві більший, а світловий внутрішний спротив як умога меньший.

DillerUA

Участник
Так а що Вам радять факівці і чим аргументують ?
Взагалі то я не дуже зрозумів яку саме систему Ви намагаєтесь створити. Сонячну чи повітряну ?
Якщо сонячну, то я б радив починати з підбору правильних сонячних батарей ( елементів ). Від них буде простіше відштовхуватись.
Раджу дивитися на ті з них , у котрих внутрішній спротив у темряві більший, а світловий внутрішний спротив як умога меньший.
Панелі я буду обирати в останній момент. Зараз мені потрібен акумулятор і інвертор для його заряду від мережі та для аварійного живлення будинку. Від вольтажу й буду відштовхуватися, адже від цього залежить і потужність інвертора. Чому першим йде акум? Ціна на нього найвища. В ідеалі взимку, коли не буде сонця, ще й вітрячок би не завадив би)

Угорі