Універсальний датчик для приладів Фортуна/Квазар

DillerUA

Участник
Після лудження:
IMG_20240324_112628.jpg
Далі приклеюю початок і обмотую з кроком 2-2,5 см:
IMG_20240324_115444_1.jpg
Далі роблю суміш і пробую на листочку. Все ок. Готую більшу кількість і починаю мазюкати:
IMG_20240324_162011.jpg
Після висихання міряю опір, що становить мінімум 108 Ом:
IMG_20240324_175037.jpg
Я ж так розумію, що збільшити опір неможливо, бо ж лужонка йде через всю котушку?

Gorbachov

Активный
Після лудження:
Далі приклеюю початок і обмотую з кроком 2-2,5 см:
Далі роблю суміш і пробую на листочку. Все ок. Готую більшу кількість і починаю мазюкати:
Після висихання міряю опір, що становить мінімум 108 Ом:
Я ж так розумію, що збільшити опір неможливо, бо ж лужонка йде через всю котушку?
Замір опору на контурі вже нічого не покаже. Якщо у вас тестовий замір на листку був в нормі, то далі все буде в нормі. Можете вкладати в корпус і пробувати зводити.

DillerUA

Участник
Замір опору на контурі вже нічого не покаже. Якщо у вас тестовий замір на листку був в нормі, то далі все буде в нормі. Можете вкладати в корпус і пробувати зводити.
Так я замішував, "на око" брав компоненти. Переміряв тестовий зразок: приблизно 950 Ом. Але ж я покривав десь товще, десь тонше... Хоча думаю, що буде все ок. Метод дійсно мені сподобався: швидко, практично не шкідливо (якщо пари спирту не брати до уваги), епоксидки менше потрібно для заливки і звідси, зменшення ваги датчика. Якби я покривав по класиці з лаком НЦ-218, то треба було б чекати кілька днів, доки вивітриться запах. І в будинку б точно цього не зробиш. А свої сьогоднішні котушки я графітив за своїм робочим столом. Пару годин - і все готово.

DillerUA

Участник
Ось що вийшло. Тепер буд пробувати в корпусі зводити і тестити.
IMG_20240324_212832.jpg

DillerUA

Участник
А от з балансом щось не так. Зведення як з самого початку. Буду розбиратися.

DillerUA

Участник
Можливо, доведеться додавати до ТХ+ відпавший шматок провідника і розміщувати його так як було до графітування. Вчора вже не було часу. Буду сьогодні дивитися. Але навіть підйом над площиною датчика RX+CX не впливає ніяк на баланс. Можливо й додам опір за вашою рекомендацією.

Gorbachov

Активный
Пробував допаювати провідники як до СХ так і до ТХ+, паяв резистора на 4,7 Ом до ТХ- і до ТХ+ - баланс десь далеко. Невже доведеться екран знімати?
Можна і зняти екран. Ця технологія дозволяє зробити це дуже швидко і безболісно. Але, думаю, проблема таки в дуже гострому зведенні. Я от думаю, чи не доведеться ще переходити на нижчу частоту, щоб зменшити добротність?

DillerUA

Участник
Я коли обмотував СХ з RX, там в кінці кола СХ трішки вигнулася у вигляді літери S. Можливо це й стало причиною незведення. Але я коли пробував допаювати велику петлю, то коли вкладував її в канавку для ТХ, то ніби-то розбаланс зменшувався на пару десятків мілівольт. Спробую більшу припаяти. Або й на нижчу частоту перескочити.

DillerUA

Участник
Додав до СХ петельку довжиною приблизно 45 см. Почав її вкладувати і по різному викручувати. Врешті добився зведення. Ось так вийшло:
IMG_20240328_214244.jpg
IMG_20240328_214250.jpg
Ось така вийшла петелька:
IMG_20240328_220210_1.jpg
IMG_20240328_214256.jpg
і розбаланс ідеальний:
IMG_20240328_214307.jpg

DillerUA

Участник
Помітив що сильно впливає на розбаланс положення самої ТХ. Зміщення її на пару міліметрів зсуває баланс на 1,5 В. Треба буде спочатку фіксувати обмотки, а потім петелькою дозводити. Тоді ще якось треба буде все це заекранувати :unsure:

Gorbachov

Активный
Помітив що сильно впливає на розбаланс положення самої ТХ. Зміщення її на пару міліметрів зсуває баланс на 1,5 В. Треба буде спочатку фіксувати обмотки, а потім петелькою дозводити. Тоді ще якось треба буде все це заекранувати :unsure:
Заекранувати петельку можна по аналогії з тим, як це робиться при виготовленні датчика звичайним методом. Тобто під неї (на корпус) нанести екран, і після її вкладання нанести екран по верх неї, і з'єднати цей екран із загальним. Але то вже робиться аж в самому кінці, коли контури вже будуть зафіксовані в робочому положені.

DillerUA

Участник
Я, власне, так і думав зробити, але лише низ датчика. Хіба цього буде недостатньо?

Gorbachov

Активный
Я, власне, так і думав зробити, але лише низ датчика. Хіба цього буде недостатньо?
Як на мене, то я б взагалі її не екранував. Не думаю, що на тих 45 см проводу буде аж якась сильна наводка. Але то таке. Зі сторони "підошви" можна і мазьнути. Не складно, і зайвим точно не буде.

DillerUA

Участник
Я вчора ще меншу петельку припаяв і в іншому місці розмістив, в зоні RX. А тут і так треба буде конденсатори екранувати, то я думаю просто підошву мазну в цьому місці. Але ще епопея зі зведенням попереду, бо дуже гостре. Сьогодні "вуха" позаливаю, а потім обмотки зафіксую. Всі виходи з котушок я обклеїв малярною стрічкою і в разі чого на них можна нанести графіт (вони однаково будуть торкатися екрану RX/CX).

DillerUA

Участник
Коротше. Порівняйте будьласка дуже ретельно схеми підключення датчика до Фортуни і Квзару.
Ви сами зрозумієте де помилились. І більш так не робитимете.
Схема підключення у Фортуни L, наприклад, і Квазара Ф3 відрізняються. Але ж як бути з квазаром АРМ? В нього таке ж, як в Ф3 підключення, а зі струмом все ок. Новий датчик, що зараз роблю, там струм максимальний 100 мА? Значить скоріше за все, IRF7105 проблемний. Його вже замовив. Заміню.

OlegD

Админ
Команда форуму
Схема підключення у Фортуни L, наприклад, і Квазара Ф3 відрізняються. Але ж як бути з квазаром АРМ? В нього таке ж, як в Ф3 підключення, а зі струмом все ок. Новий датчик, що зараз роблю, там струм максимальний 100 мА? Значить скоріше за все, IRF7105 проблемний. Його вже замовив. Заміню.
Чесно кажучи, я вже заплутався .. 😂
Ви ж, начеб то , спочатку казали, що на Фортуні одні показники, а на Квазарі інші.
Тепер ( я так розумію ) прояснюється, що Ви підключали таки до Квазару-Ф3 та до Квазару-АРМ ? Правильно ?
Якщо так, то да - там схеми однакові. Але ж... Тоді як Ви кажете, що інший датчик працює на Ф3 зі струмом 100мА , але на Квазарі - маленький. Якщо так - 100 відсотково IRF7105 треба замінити. Якщо ні - не знаю вже, куди копати.

Угорі