Глибинний датчик для квазару f3.

Тарас

Участник
Мої вітання всім підписникам і гостям,чудового сайту!Маю бажання поділитись з вами своїм досвідом виготовлення глибинної катушки до КВАЗАРУ Ф3.
Катушка являє собою два датчика розміщені на штанзі перпендикулярно по плоскостях на визначеній відстані.Одна катушка розміщена паралельно землі(передаюча) інша ,позаду перпендикулярно землі (приймаюча).Я вибрав діаметром в 400мм.Щоб глибина пошуку була по можливості глибшою.Також було поставлено комутатор для підключення всіх кабелів,і виводу кабелю безпосередньо до блоку керування.Також в комутаторі розмістив конденсатори контурів катушок.По частоті вирішив зробить на 7550кН.

Вкладення

• CM231118-122317003.jpg
    CM231118-122317003.jpg
    1.3 Mб · Перегляди: 8
  • CM231118-122342004.jpg
    CM231118-122342004.jpg
    1.5 Mб · Перегляди: 8
Останнє редагування:

Тарас

Участник
Вирішив зробити екран тільки для приймального контуру.Клей дракон та купував на сайті де купував і епоксидну смолу,графітний порошок.Розчинником клею по волі випадку,став технічний спирт.Ще вирішено в якості провідника току по екрану контуру використати волосяний провід (тепло провід для теплих полів).Вимірявши токи та опір. І в якості експерименту прокладено і замазано сумішшю клею з графітом.Трохи не зручно було знімати плівку з тепло шнура але все вийшло і він дуже гарно приклеювався і лягав в корпус.
Після засихання єкрану було покладено арматурну стрічку в корпус катушки в якості укріплюючого елементу та елементу, який запобігатиме торканню обмотки контуру з екраном.Потім помістив і приєднав контур до виводів кабелю.І залив сумішшю ебоксидки з наповнювачем .В епоксидку також добавляв пластифікатор для розрідження та грів всю суміш в гарячій ванні з водою.Так як зараз зима і цю справу прийшлось,ще й робити на дворі.Бо пари,самі розумієте.При першому ж затвердінні забрав корпуси в будинок і там вони досихали повністю.Потім робив верхній екран.Та заливав знову епоксидом.
Звичайно перед тим, як заливати всі контури в корпусі було перевірено їх в тестовому режимі на роботоздатність.І тільки після всіх тестів можна заливать.
Так як раніш я зазначав,що передаючий контур буде без екрану його залив я просто сумішшю епоксидки з наповнювачем.Також фінішну заливку я не робив так як катушки в ході роботи тертись об землю не будуть.
Маленька заміточка теплопровід для використання в катушках не раджу використовувати,так як при його зачистці від пластикової обмотки розлітаються малюсінкі текстоволоконні частинки як від стікловати.Потрібно бути дуже обережним щоб не попало в дихаючі шляхи!Краще використовуйте вже провірені матеріали для екранування катушок.

Останнє редагування:

Тарас

Участник
Встановити ,поки що ,датчики вирішив на дерев'яній рейці 1,20см довжиною.Як раніше зазначалось ,передаюча катушка паралельна землі приймаюча перпендикулярна.Розміщення цілі визначає передаюча катушка.Так як вона сканує.Балансуються катушки дуже легко і просто і швидко.Я навіть такого ефекту не чекав.
Ще зазначу що розбаланс контурів при намотці 1800кН.При зведенні легко звелись в нуль.Але звичайно я залишив приблизно в 250 або як бажаєте так можете собі регулювати.

Останнє редагування:

Тарас

Участник
Коротше кажучи.Глибинна катушка працює чудово.Налаштовував під ферит коливанням фериту позаду приймаючої катушки.Шмат фериту від екрану телевізору що позаду ,там де лампа накалу.Відео запишу.Ще хочу зазначити що допомагали мені в конструюванні цього датчика шановний Павлов О.та відео його товариша з ютубу.На питання з задоволенням відповім.

Тарас

Участник
Декілька фото для уявлення.

Вкладення

• IMG_20231130_170846.jpg
    IMG_20231130_170846.jpg
    1.9 Mб · Перегляди: 9
  • IMG_20231130_181741.jpg
    IMG_20231130_181741.jpg
    1.2 Mб · Перегляди: 9
  • IMG_20231130_181903.jpg
    IMG_20231130_181903.jpg
    1.2 Mб · Перегляди: 9

Тарас

Участник
фото

Вкладення

• VID_20231201_183322_exported_1069.jpg
    VID_20231201_183322_exported_1069.jpg
    212.1 Кб · Перегляди: 8
  • VID_20231201_183322_exported_3603.jpg
    VID_20231201_183322_exported_3603.jpg
    200.7 Кб · Перегляди: 8
  • VID_20231201_183322_exported_345.jpg
    VID_20231201_183322_exported_345.jpg
    161.3 Кб · Перегляди: 8

Gorbachov

Активный
Завжди було цікаво як зробити такий датчик на Фортуну. Яким чином він зводиться, і як ним ведеться пошук? Це ж проводки так само робити потрібно, чи я чогось не розумію? :rolleyes:

Cara

Модератор
Команда форуму
Вітаю. Вже випробували?
Як з нею працювати? В статичному чи динамічному режимі?

Тарас

Участник
Завжди було цікаво як зробити такий датчик на Фортуну. Яким чином він зводиться, і як ним ведеться пошук? Це ж проводки так само робити потрібно, чи я чогось не розумію? :rolleyes:
В одному корпусі передаючий контур,в іншому приймаючий.Все просто.Але Фортуну еску я підключав,то фазу поки не зрозумів як визначати.Де розташовувати ферит при балансуванні?У квазарі все просто,поколивав феритом позаду приймальної катушки і настройка зафіксувалась.З фортуною важче,але думаю можливо.Потрібно поекспериментувати.

Останнє редагування:

Gorbachov

Активный
В одному корпусі передаючий контур,в іншому приймаючий.Все просто.Але Фортуну еску я підключав,то фазу поки не зрозумів як визначати.Де розташовувати ферит при балансуванні?У квазарі все просто,поколивав феритом позаду приймальної катушки і настройка зафіксувалась.З фортуною важче,але думаю можливо.Потрібно поекспериментувати.
А початковий розбаланс як зводиться? Типу ближче/далі контур до контура розміщувати, чи як?

Тарас

Участник
А початковий розбаланс як зводиться? Типу ближче/далі контур до контура розміщувати, чи як?
1.20 см це відстань на якій звелись датчики точно по перпендикулярним плоскостях катушок.Якщо потрібно щоб ближче ,або далі розташовувались,тоді просто потрібно одну з катушок ,мабуть краще ту що позаду ,приймаючу,повертати корегуючи баланс.Це працює дуже легко і просто.Самі здивуєтесь від простоти зведення контурів.Справа в тому,що при ДД росташуванні звичайної катушки контурів,вони лежать один на одному майже впритик і ледь малесенькими рухами зводяться в потрібний баланс.Тутже на відстані в метр для зведення використовується широка шкала поділу градусу нахилу одна до одної.

Тарас

Участник
Вітання!Сьогодні виходив на город,засмічений маленькими цвяхами.Поки ще нічого не знайшов,але приємно що мілкого не бачить.Зрозумів що відстань між контурами завелика.Спробую зменьшити до метру.Так буде краще бачити середні цілі.Ходив на автогрунті.Вмикав і скан і пінскан вроді працює не погано.Спробую зменьшити відстань між контурами ,відпишусь.

Угорі