Не! Кислота - это очень жжесть! Лучше оперировать солями, по крайней мере там, где это возможноВ сущности, если пытаться тупо растворить медь, то проще всего взять азотную кислоту...![]()
Ні, не зовсім так. Судячи з другої реакції в розчині має утворитися металічний натрій, а це не можливо. Знову ж таки на допомогу приходить ряд активності. Більш активний метал (Na) в даних умовах може перебувати в зв'язаній (йонній) формі.Нет, не так. Там не просто в купоросе травится, а в растворе купороса и поваренной соли.
Реакия идёт в два этапа выглядит всё примерно так:
2NaCl + CuSO4·5H2O → CuCl2 + Na2SO4 + 5H2O
потом уже
2Cu + Na2SO4 → Cu2SO4 + 2Na
По-моему так. Но я могу ошибаться.
Самое важное понимать, что не сульфит меди растворяет медь, а продукт соединения (а точнее обмена) с солью хлора, то есть с поваренной солью.
Я також користувався таким способом. Треба буде спробувати на тих монетах.Можете спробувати зробити розчин лимонної кислоти з перекисом водню. Прямо розчиняєте лимонку в перекису, без додавання води. І в такому розчині спробувати зняти мідь. Але краще спробувати на вбитій монеті. Я таким чином травив свою першу друковану плату і мідь добре розчинялася. І головне, що шкідливі реагенти не використовуються. Тільки розчин піля протрави мідь міститиме.