Універсальний датчик для приладів Фортуна/Квазар

DillerUA

Участник
Погрався зі зведеннями При різних положеннях гермовводу. Якщо останній знаходиться між RX та ТХ, то зведення, мені здалося, трішки плавніше, але можливо помиляюся. Чуйка ж і стабільність ВДІ, також суб'єктивно, краща з гемовводом всередині зони RX. Далі повкорочував виводи TX(+) та CX. На двох останніх фото те що вийшло:

IMG_20240225_102617.jpg
IMG_20240225_102634.jpg
IMG_20240225_110418.jpg
IMG_20240225_110426.jpg
IMG_20240225_111418.jpg
IMG_20240225_111410.jpg

При цьому на розбаланс впливає найменший рух як петлі від СХ так і гарячого кінця ТХ.

DillerUA

Участник
Тепер от задаюся питанням, що якщо я заекраную обмотки, а не корпус, то як мені бути з виводами і петлями дозведення? Конденсатори ще можна якось заграфітити, а як це з провідниками зробити? Зате ця проблема відпадає при екрануванні корпусу. Але графіту при цьому піде значно більше. :unsure:

OlegD

Админ
Команда форуму
Тепер от задаюся питанням, що якщо я заекраную обмотки, а не корпус, то як мені бути з виводами і петлями дозведення? Конденсатори ще можна якось заграфітити, а як це з провідниками зробити? Зате ця проблема відпадає при екрануванні корпусу. Але графіту при цьому піде значно більше. :unsure:
Я не знаю чи Ви читали мої статті з приводу графітування, чи може ні, були на стрімах чи ні.. , але не те важливо..
Важливо, що нанесення виравнюючого графітового слою на корпус датчика паганого точно не зробить. Я б з того і відштовхувався.
На всяк випадок ось посилання - Графитирование датчиков МД. Почему графитовый экран - не экран?

Gorbachov

Активный
Якщо визначились із місцем розташування гермовводу, то вже далі немає ніяких проблем. Відгороджуєте це місце від загального об'єму корпуса кусочками пластику, але їх висота має бути трішки нижчою від висоти корпуса. Якраз в такий рівень, щоб фінішний слой покрив весь корпус і місце гермовводу. В ту відокремлену зону вклеюєте лужонку і підпаюєте до неї лужонку щоб потім після заливки цієї зони епоксидкою пригнути цю лужонку поверх епоксидки і нанести нижній слой графіту (взагалом робиться все те самеяк для графічення всього корпуса, тільки в менших масштабах). Виводи контурів я протягаю в тонкий ізоляційний кембрик і покриваю цей кембрик графітом разом за одно із контурами. Тоді всі виводи пропускаю в зону гермовводу і там вже паяю всі виводи так, як вони вже мають бути. Єдине, що вивід від вашої Сх мабути довший, щоб була змога рухати ним всередині зони гермовводу. Ним потрібно буде робити точне дозведення розбалансу (ним можна буде дозвести датчик в межах 0,1 - 0,2 В).

DillerUA

Участник
Статті по графітуванню читав, дякую. Виходить, при графітуванні контурів забагато тонкощів: відгороджувати гермоввод, кембрики одягати і графітувати їх... Але цікаво спробувати. В будь-якому випадку з мене опис процедур і фото :cool:

OlegD

Админ
Команда форуму
Виходить, при графітуванні контурів забагато тонкощів:
ну, тут взагалі можна б вести розмову про тонкощі в відбудові ( чи в відтворенні ) пристрою МД.
Ми ж розуміємо, що МД - дуже чутливий пристрій, дуже чутливі схеми, дуже точні вимірювання.
А якщо так, то звісно ж, що і виготовлення приладу для таких дуже точних вимірювань повинні бути дуже точними та напевно мати тонкощі в своєму виготовлені аби вони реалізували те, для чого їх виробляють. Саме так і є! Ви - праві!
Тут суцільні тонкощі - я б так казав. Починається все з тонкощів і окінчується так само - тонкощами.
І не дай нам усім, Боже, десь у цьому ( потрібно сказати дуже довгому ) ланцюгу подій та операцій десь "змухлювати" чи щось зробити "на відчипись"... Впевнений, що в такому випадку і пристрій працюватиме так само... "на відчипись"

Останнє редагування:

Gorbachov

Активный
Статті по графітуванню читав, дякую. Виходить, при графітуванні контурів забагато тонкощів: відгороджувати гермоввод, кембрики одягати і графітувати їх... Але цікаво спробувати. В будь-якому випадку з мене опис процедур і фото :cool:
Я вже всі свої датчики стараюсь виготовляти таким чином, щоб виводи від контурів були максимально короткі, і були розміщені безпосередньо коло гермовводу. То в мене вони можуть бути по пару см., а в такому випадку їх взагалі можна не графітити. Петлі дозведення, як такої, у мене немає, окрім того кусочка в пару см., що є в зоні гермовводу. Все зведення проводиться контурами, поступово підклеюючи їх епоксидкою. Звісно, що заливати все відразу не получиться, спочатку приклеюємо контури в декількох місцях до корпуса, даємо витривку в пару днів, підводимо розбаланс, і знову підклеюємо. Потрібно добитись того, щоб на момент заливки розбаланс датчика вже був у нормі. В мене було навіть таке, що я випробовував датчик в реальному пошуку без епоксидки, просто з приклеїними на термоклей контурами.

OlegD

Админ
Команда форуму
На рахунок спирту - не підкажу. Я б не експерементував...

DillerUA

Участник
Сьогодні дійшли руки до довгостраждального датчика. В пошуках феншую (важко бути перфекціоністом) домотав один виток до ТХ. Частота впала до 14,705 кГц, але й до СХ довелося ще допаювати провідники. Як результат: зведення дуже гостре і петля в положенні над датчиком і більше ніяк. Повернувся до початкових параметрів. Знову спробував гермоввод між RX та TX, але тут теж потрібно до RX+ допаювати.IMG_20240317_124526.jpg Звівся до 148 мВ. Зведення гостре.
IMG_20240317_124531.jpg
Також підключив датчик до блоку F3. Резонансна частота в нормі, як і баланс датчика:
IMG_20240317_125440.jpg
IMG_20240317_125500.jpg

DillerUA

Участник
Повернувся до початкового положення гермовводу, посадив конденсатори на термоклей і знову спробував звестися. Зведення гостре, навіть маленьке зміщення провідника Сх рухає баланс на 1,5 В. Від фериту відлаштовується без проблем. А з приклеєними конденсаторами чуйка виросла і становить більше діаметра датчика.
IMG_20240317_131839.jpg

DillerUA

Участник
Хто що думає по розміщенню гермовводу в зоні RX? Як на мене, то не бачу нічого страшного. А от щодо графітування обмоток, то мабуть доведеться корпус все таки покривати, бо провідники довгі та й баланс гострий, важко буде зводити.

OlegD

Админ
Команда форуму
пластмасу я б графітив... Незалежно від того як буде зводитись чи не зводитись ...

DillerUA

Участник
пластмасу я б графітив... Незалежно від того як буде зводитись чи не зводитись ...
Я мав на увазі, коли графітити контури окремо, то процес набагато ускладниться. При покритті самого корпусу лише більше піде графіту, а так процес, як на мене, простіший. А гермоввод біля RX це ж не критично?

Gorbachov

Активный
Я мав на увазі, коли графітити контури окремо, то процес набагато ускладниться. При покритті самого корпусу лише більше піде графіту, а так процес, як на мене, простіший. А гермоввод біля RX це ж не критично?
Чим гостріше зведення датчика - тим краща чуйка на дрібні цілі. Але термо стабільність датчика може бути поганою. Спробуйте послідовно "Тх-" підпаяти резистор на 1...3 Ом. За графічення корпусу чи обмоток вам вирішувати. Але я б при такому гострому зведенні віддав би перевагу графіченню обмоток. Так набагато легше буде звести і втримати баланс.

OlegD

Админ
Команда форуму
Чим гостріше зведення датчика - тим краща чуйка на дрібні цілі. Але термо стабільність датчика може бути поганою. Спробуйте послідовно "Тх-" підпаяти резистор на 1...3 Ом. За графічення корпусу чи обмоток вам вирішувати. Але я б при такому гострому зведенні віддав би перевагу графіченню обмоток. Так набагато легше буде звести і втримати баланс.
Спочатку треба розібратися з занадто малим струмом Тх. Бо додання ще 1...3 Ом ( у такому випадку ) взагалі зменьшить струм до умовних 1...3 мА, якщо не менше. Тут треба спочатку зрозуміти що там не так з Тх трактом взагалі. Бо налагодження в неробочому стані - така собі історія.
Можна дуже довго робити те, що робити було б не треба.

Gorbachov

Активный
Спочатку треба розібратися з занадто малим струмом Тх. Бо додання ще 1...3 Ом ( у такому випадку ) взагалі зменьшить струм до умовних 1...3 мА, якщо не менше. Тут треба спочатку зрозуміти що там не так з Тх трактом взагалі. Бо налагодження в неробочому стані - така собі історія.
Можна дуже довго робити те, що робити було б не треба.
Я так зрозумів, що датчик зводився на працюючому АРМ-і, і показав дуже гостре зведення. Але якщо зведення гостре на Ф-3, на його 14-ти міліамперах, то вангую, що при 70-ти міліамперах його буде дуже важко звести. В всякому випадку спочатку потрібно розібратись із струмом в Ф-3, а то взагалі може виявитись, що він і фазу невірно ставить.

Угорі