Універсальний датчик для приладів Фортуна/Квазар

Gorbachov

Активный
Спаяв два конденсатори послідовно. Вийшло десь 66 nF. Фортуною L автоматично частоту визначило 4,8 кГц і струм був маленьким взагалі. Довелося налаштовувати вручну. На частоті 14,72 кГц струм став 155 мА. Порахував добротність Q = 9,375. Але є одне але. Один конденсатор на 220 nF, 10%, 63 V, MKT, а другий - на 100 nF, 5%, 100 V, CL23B. Є ще варіант три штуки паралельно зпаяти: 47 nF + 10 nF + 10 nF, 10%, 250 V, MKT. Пам'ятаю, шановний Gorbachov писав, що треба конденсатори з великим вольтажем брати. Згідно розрахунку тут амплітудне значення напруги на конденсаторі при 155 мА буде 25 V з копійками. Що порадите? Перепрошую, звичайно не шатл космічний будую, але все ж хотілося б зробити все правильно. Дякую за увагу.
Я б вибрав ті що 47+10+10 (нф). Конденсатори вибирайте по вольтажу не менше 120 В. Запас має бути 3-4 кратний.

DillerUA

Участник
Схоже, що 10 витків СХ замало. Відмотував по витку, але баланс не рухався взагалі. Був показник 4,9 В.

DillerUA

Участник
Намотав СХ 19 витків (17+2) і відмотував по витку до 10. Нічого не змінилося. Розбаланс був як укопаний. Замість блока Ф-L взяв Ф-S, але безрезультатно. На скільки я розумію, СХ - це частина ТХ, по якій струм пускається в протилежну сторону. Оскільки розміщується ця котушка біля приймальної, то впливає на неї своїм магітним полем і баланс досягається завдяки вирівнюванню струмів СХ та RХ. Я правильно все зрозумів? Можливо якось можна вирахувати кількість витків компенсаційної котушки (не хочеться даремно провід витрачати)?

Спробуйте підняти трішки компенсуючу обмотку, на пару сантиметрів. Якщо все добре має звестися. Якщо корпус овальний, можуть бути проблеми з балансом, круглі датчики легше зводяться.

DillerUA

Участник
Спробуйте підняти трішки компенсуючу обмотку, на пару сантиметрів. Якщо все добре має звестися. Якщо корпус овальний, можуть бути проблеми з балансом, круглі датчики легше зводяться.
Корпус овальний, на початку теми я фото прикріпив. Рух компенсуючої обмотки взагалі не впливає ніяк на баланс. При тому, що я такі маніпуляції проводив після кожної відмотки витка.

Якщо на рух СХ не має реакції тоді відмотування нічого не дасть. Зводив з овальних тільки снайперку 12/18 то вона без сторонніх предметів не звелась, а кругла на 13 зводиться без проблем. Можливо для овальної потрібен інший діаметр провода або компенсуюча котушка в іншому місці ( зовні/з середини Рх.

DillerUA

Участник
Я теж круглу на 13 звів без проблем. Але як цю звести і скільки треба витків?

Я би мотав ТХ 40 витків, не більше, проводом 0,4. Кондесатор поставити один, а не збірку (овальна снайперка зводилась коли конденсатор був піднятий над корпусом і потім шукати де йому буде краще, щоб нормально звести баланс) Рх 0.18 приблизно 200 витків. Сх 1/3 +/-.
Можливо СХ треба мотати в середин РХ, а не зовні. От що пишуть Кощеї.

Компенсирующая катушка мотается таким же проводом что и ТХ на оправке диаметром 74мм и шириной 6мм. Эту обмотку нужно намотать аккуратно виток к витку. Поверх нее мотается приемная катушка проводом диаметром 0.31-0.33мм. Мотать нужно 240 витков. При намотке этой катушки нужно соблюсти одну тонкость - начальные витки должны как можно скорее скрыть под собой компенсирующую катушку. Благодаря этому при балансировке мы сможем обойтись без дополнительных компенсирующих цепей!

Останнє редагування:

DillerUA

Участник
Сьогодні спробував СХ намотати 26 витків. Відмотував до 19, крутив-вертів і ТХ, і RX, і саму СХ після кожного відмотаного витка, але безрезультатно:(. Щось десь не так роблю:unsure:. Можливо дійсно забагато витків в ТХ?

Gorbachov

Активный
Сьогодні спробував СХ намотати 26 витків. Відмотував до 19, крутив-вертів і ТХ, і RX, і саму СХ після кожного відмотаного витка, але безрезультатно:(. Щось десь не так роблю:unsure:. Можливо дійсно забагато витків в ТХ?
Намалюйте схему, по якій підключаєте обмотки, їх розміщення і як вони намотані і вложені в корпус

DillerUA

Участник
Підглянув у себе старі фото як я мотав СХ для круглого датчика і зробив таку ж котушку, але це не дало результатів. Ось фото моєї с-ми. Вчора я пробував зводити не в корпусі, а на шматку картону. Виклав обмотки і підвів кабель. Але очевидно, що система далека від балансу.

Вкладення

• IMG_1492.png
    IMG_1492.png
    2 Mб · Перегляди: 14
  • IMG_1494.png
    IMG_1494.png
    1.9 Mб · Перегляди: 12
  • IMG_1495.png
    IMG_1495.png
    1.8 Mб · Перегляди: 11
  • IMG_1496.jpg
    IMG_1496.jpg
    86 Кб · Перегляди: 8
  • IMG_1497.jpg
    IMG_1497.jpg
    87.9 Кб · Перегляди: 8

Тарас

Участник
Підглянув у себе старі фото як я мотав СХ для круглого датчика і зробив таку ж котушку, але це не дало результатів. Ось фото моєї с-ми. Вчора я пробував зводити не в корпусі, а на шматку картону. Виклав обмотки і підвів кабель. Але очевидно, що система далека від балансу.
Можливо квазаром простіще звести.

Gorbachov

Активный
А не пробували перевернути Сх, щоб витки мали напрямок намотки як у Тх?

DillerUA

Участник
Ось тут написано, що співвідношення ТХ та СХ = 4/1, тобто при 51 витку ТХ має бути 13 витків СХ.

Вкладення

• TGSL_Concentric.pdf
    480 Кб · Перегляди: 3
Переставте гермоввід нижче, не в зоні Rx. Конденсатор на Тх, до обмотки Тх, а не компенсуючої обмотки (на фото не зовсім зрозуміло до чого він приєднаний. І саме головне компенсуача обмотка має щільно надіватись на Рх, такого великого зазору не має бути. СХ мотається в другому напрямку від ТХ, або перекинуть виводи місцями.

Угорі